Over mij

Ha! Mijn naam is Klaas Jan Schuurs, als zelfstandig jurist ben ik meester in het VvE recht. Al sinds 2005 houd ik mij bezig met VvE recht, ook bekend als appartementsrecht. Ik sta VvE’s, bestuurders, eigenaars, beheerders, recreatie- en vakantieparken, woningcorporaties en andere professionals bij met heldere en concrete adviezen, die direct toepasbaar zijn en een oplossing vormen voor hun vragen.

Na mijn studie in Leiden te hebben afgerond, heb ik mij tijdens de 9,5 jaar die ik bij de stichting VvE Belang in dienst ben geweest als jurist, tot specialist in het appartementsrecht kunnen ontwikkelen. Om VvE’s, eigenaars, beheerders en woningcorporaties persoonlijk te kunnen adviseren en helpen, is niet alleen kennis nodig van het appartementsrecht zelf, maar ook van de overige (beperkt) zakelijke rechten (erfpacht, opstal, mandeligheid, vruchtgebruik en erfdienstbaarheden), van verbintenissenrecht, verenigingsrecht (rechtspersonenrecht), bouwrecht en verzekeringsrecht. Na mijn dienstverband bij VvE Belang ben ik als zelfstandig juridisch adviseur verder gegaan.

Naast adviseren geef ik ook op andere manieren uitleg over en inzicht in het appartementsrecht. Ik heb onder meer de juridische dag van de vakopleiding VvE bestuurder van Kjenning gedoceerd. Ook ben ik docent geweest bij VvE Opleidingen. Verder heb ik diverse workshops en presentaties gegeven tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten van VvE Belang, zoals ‘Basisregels van het appartementsrecht’, ‘Risico’s en aansprakelijkheden van gebouwen’ en in 2014 ‘Contracteren van onderhoud’. Tevens heb ik meegewerkt aan een workshop voor de OSB inzake veilig werken op hoogte, in samenwerking met het Liftinstituuten Centraal Beheer Achmea. Daarnaast heb ik incompany cursussen en trainingen gegeven bij woningcorporaties en beheerders, en heb ik als gastdocent college bij de HAN gegeven aan de studenten bouwkunde.

In het VvE Magazine heb ik meerdere publicaties verzorgd. Een aantal daarvan is ook op VvERecht.nlgeplaatst. Daarnaast heb ik het “Handboek voor de VvE”, publicatiedatum 2009, gereviseerd en heb ik meegewerkt aan het boek “Activeren van een (slapende) VvE”. Beide boeken worden door VvE Belang uitgegeven.

Vanaf januari 2015 werk ik onder meer samen met VvE Advies, waar ik verantwoordelijk ben voor de juridische vragen en dossiers. Sinds begin 2015 ben ik lid van de Juristenvereniging voor appartementsrecht.

Anderen helpen met het bereiken van hun doelen en daarin adviseren en begeleiden was al een hobby van mij tijdens en na mijn studententijd. Met veel plezier ben ik een achttal jaren coach van wedstrijdroeiers bij de Leidse studentenroeivereniging Asopos de Vliet geweest en ben ik vier jaar wedstrijdstuur geweest. Daarna heb ik een drietal jaar bij roeivereniging de Drie Provinciën geroeid en gecoacht.

Publicaties